Momata Rock Trails

KEEPING THE SPIRIT STRONG!

ЗА НАСТАНОТ

Momata Rock Trails е спортски настан од натпреварувачко-рекреативен карактер кој оваа година по петти пат се одржува на падините на прилепската планина Селечка и слави мал, петгодишен јубилеј. Поведени од личниот ентузијазам и сопственото убедување дека во Република Македонија постојат одлични, а речиси неискористени услови за практикување на спортови кои ја промовираат заштитата на животната средина, ја анимираат локалната заедница и привлекуваат гости од целата земја и пошироко, ЗАПС „Единак“, успеа голем дел од македонските рекреативни и професионални планински тркачи, но и планинари генерално, речиси непознатата Селечка Планина, во изминативе четири годинида донесе повеќе од 500 домашни и странски професионални натпреварувачи и ентузијасти и неколкукратно повеќе публика и посетители на планината, со што покажа дека за реализација на иновативните идеи доволни се само малку храброст, а многу работа и труд. По повод петгодишниот јубилеј, досегашниот настан кој се содржеше од една трка на 20 километри кој се случуваше на падините на Селечка Планина, од оваа година се проширува на три трки, една од 10 километри и еден маратон во планинско трчање од 40 километри. Со тоа се зголемува и обемот и масовноста на целиот настан.

 

 

Трки

Momata Rock Trails 2019

12.10.2019

Momata Rock Marathon – 08:00

Toptash Trail, Momata Rock Trail – 09:00

Затвори